Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 17:38

ΕΛΑΜΨΕ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με λαμπρότητα μέσα στην αναστάσιμη και χαρμόσυνη περίοδο της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού εορτάσθηκε

η ετήσια εορτή της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό στην Ερέτρια, όπου φυλάσσεται η Θεομητορική Εικόνα της,

την οποία, μετά την Μικρασιάτικη καταστροφή οι πρόσφυγες της νήσου Μαρμαρά μετέφεραν από το χωριό της Γαλλιμής

στην πόλη της Ερέτριας και η ανάμνηση αυτού τού γεγονότος τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο το 2ήμερο της Κυριακής και Δευτέρας του Θωμά.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου 2023, το απόγευμα, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Β΄ Γραμματέως

της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος 

και Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Καραμούζη, με τη συμμετοχή Κληρικών της περιοχής. 

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, την οποία πλαισίωσαν τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος,

συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Οικονομικών κ. Μαρία Παπαγγελή,  Ερέτριας κ. Ευάγγελο Τσώκο και Τουρισμού - Πολιτισμού κ. Αντώνη Τερζάκη,

η πρώην Δήμαρχος Ερέτριας και σύμβουλος Πολιτισμού του Περιφερειάρχη κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ

 ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης κ. Νίκος Γουρνής, ο Ναύαρχος ε.α. κ. Νίκος Φατούσης,

δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και εθελοντικών ομάδων.

Την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, συνόδευσαν «τα Αγγελάκια» παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, εθελοντές της ΕΣΔΔΕ και πλήθος πιστών.

 

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος

μετέβη στην εορτάζουσα Ενορία, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή αδελφών κληρικών.

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, με αφορμή την περικοπή της παρουσίας του Χριστού στον γάμο της Κανά μαζί με την Μητέρα Του και τους μαθητές Του, αναφέρθηκε στην αρχή των «σημείων», δηλαδή την αποκάλυψη της θείας δυνάμεώς Του. Μνημόνευσε επίσης, τους πρόσφυγες προγόνους των ενοριτών, που μετέφεραν τα ιερά και τα όσια από τον τόπο που εκτοπίσθηκαν και στην αξιέπαινη προσπάθεια όλων να αποπερατώσουν το νέο σπίτι της Παναγίας. Συνεχάρη την μεγάλη πνευματική οικογένειατης Ενορίας την παρουσία πολλών νέων παιδιών στα Κατηχητικά στο Αναλόγιο και στο Ιερό Βήμα, τα οποία, όλα μαζί, διάβασαν το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή, ενώ έψαλλαν το «Αγνή Παρθένε» και το απολυτίκιο της Παναγίας Παραβουνιώτισσας.

 

Ο π. Χαράλαμπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του παρουσία και στήριξη σε κάθε έργο της Ενορίας.

Τα παιδιά προσέφεραν στον Ποιμενάρχη τους μια ποιμαντορική ράβδο κατασκευασμένη από τα ίδια και άλλα αναμνηστικά δώρα. 

Η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, δημιουργήθηκε στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναό της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.

Διαβάστηκε 370 φορές