Διάφορα

Διάφορα (158)

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 10:58

Ευλογημένες Ενοριακές Αναμνήσεις!

Γράφτηκε από τον
Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 10:17

"Άλωση της Πόλης" Εκδηλωση Μνήμης! (Στιγμές)

Γράφτηκε από τον

Μετά πολλής αγάπης εκπληρώσαμε ταπεινό μνημόσυνο για την 29η Μαΐου 1453!

Το ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΗΠΙΟ, με την καθοδήγηση των διδασκάλων τους μας μύησε στην Ιστορια προ 570 ετών,

με ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΘΡΥΛΟΥΣ - ΥΜΝΟΥΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΙΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΣΣΟΝΤΩΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, 29 Μαΐου 1453!

Ευχαριστούμε όσους κοπίασαν για να αποδείξουν όχι μόνο με λόγια αλλά "διά της των πραγμάτων αλήθεια" χωρίς φανατισμό και υπερδογματισμό.

Με αίσθημα χαράς και ευφροσύνης, ευχόμαστε η Παναγία να σκεπάζει την πατρίδα μας και να μην επιτρέψει άλλες συμφορές...

Υγεία και ενότητα στην ζωή μας! 

Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 17:38

ΕΛΑΜΨΕ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ!

Γράφτηκε από τον

Με λαμπρότητα μέσα στην αναστάσιμη και χαρμόσυνη περίοδο της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού εορτάσθηκε

η ετήσια εορτή της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό στην Ερέτρια, όπου φυλάσσεται η Θεομητορική Εικόνα της,

την οποία, μετά την Μικρασιάτικη καταστροφή οι πρόσφυγες της νήσου Μαρμαρά μετέφεραν από το χωριό της Γαλλιμής

στην πόλη της Ερέτριας και η ανάμνηση αυτού τού γεγονότος τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο το 2ήμερο της Κυριακής και Δευτέρας του Θωμά.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου 2023, το απόγευμα, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Β΄ Γραμματέως

της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος 

και Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Καραμούζη, με τη συμμετοχή Κληρικών της περιοχής. 

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, την οποία πλαισίωσαν τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος,

συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Οικονομικών κ. Μαρία Παπαγγελή,  Ερέτριας κ. Ευάγγελο Τσώκο και Τουρισμού - Πολιτισμού κ. Αντώνη Τερζάκη,

η πρώην Δήμαρχος Ερέτριας και σύμβουλος Πολιτισμού του Περιφερειάρχη κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ

 ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης κ. Νίκος Γουρνής, ο Ναύαρχος ε.α. κ. Νίκος Φατούσης,

δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και εθελοντικών ομάδων.

Την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, συνόδευσαν «τα Αγγελάκια» παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, εθελοντές της ΕΣΔΔΕ και πλήθος πιστών.

 

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος

μετέβη στην εορτάζουσα Ενορία, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή αδελφών κληρικών.

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, με αφορμή την περικοπή της παρουσίας του Χριστού στον γάμο της Κανά μαζί με την Μητέρα Του και τους μαθητές Του, αναφέρθηκε στην αρχή των «σημείων», δηλαδή την αποκάλυψη της θείας δυνάμεώς Του. Μνημόνευσε επίσης, τους πρόσφυγες προγόνους των ενοριτών, που μετέφεραν τα ιερά και τα όσια από τον τόπο που εκτοπίσθηκαν και στην αξιέπαινη προσπάθεια όλων να αποπερατώσουν το νέο σπίτι της Παναγίας. Συνεχάρη την μεγάλη πνευματική οικογένειατης Ενορίας την παρουσία πολλών νέων παιδιών στα Κατηχητικά στο Αναλόγιο και στο Ιερό Βήμα, τα οποία, όλα μαζί, διάβασαν το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή, ενώ έψαλλαν το «Αγνή Παρθένε» και το απολυτίκιο της Παναγίας Παραβουνιώτισσας.

 

Ο π. Χαράλαμπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του παρουσία και στήριξη σε κάθε έργο της Ενορίας.

Τα παιδιά προσέφεραν στον Ποιμενάρχη τους μια ποιμαντορική ράβδο κατασκευασμένη από τα ίδια και άλλα αναμνηστικά δώρα. 

Η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, δημιουργήθηκε στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναό της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.

 

Η Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ερέτρια

Μέσα σε πανηγυρικό και εόρτιο κλίμα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στο φερώνυμο ιερό ναό στο Κοτρώνι Ερέτριας.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός ιερουργούντος του π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη εφημερίου ιερού ναού Παναγίας Παραβουνιώτισσας με την συμμετοχή των πιστών.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαΐου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία απο τον π. Χαράλαμπο ο οποίος και ομίλησε περιληπτικά για τον βίο και το συγγραφικό έργου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Τσώκος και πολλοί πιστοί που τίμησαν την εορτή.

Μετά το πέρας της θείας ευχαριστίας ακολούθησε η λιτανεία της εικόνος την οποία πλαισίωσαν τα μέλη του Εθελοντικού Σώματος Δασοπυροσβεστών Δήμου Ερέτριας και τέλος έλαβε χώρα η διανομή του φαγητού με την ευγενή χορηγία του Αντιδημάρχου κ. Ευάγγελου Τσώκου και του κ. Αλεξάνδρου Αλεξανδρή.

Φωτογραφίες Μιχαήλ Βαλιανάτος Δημήτριος Πετρογιάννης

 

 

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 23:21

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η κοπή πίτας 2022!

Γράφτηκε από τον

  Την Τρίτη 22/2/22, στον Ιερό Ναό Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια, τελέσθηκε με τα προβλεπόμενα μέτρα των υγειονομικών διατάξεων, το Ιερό Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και η κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας.

   Με την χάρη του Θεού οι εν Χριστώ αδελφοί μας, με την συμμετοχή τους απέδειξαν την αγάπη τους στην Εκκλησία μας.

   Ο εφημέριος, προέτρεψε τους Ενορίτες να ακολουθήσουν την Ενότητα, την υπακοή, την αγάπη. Ας  γίνουμε οι χορδές μιας κιθάρας η οποία προσφέρει όμορφη μελωδία, όταν είναι κουρδισμένη  σωστά.

  Η ημερομηνία της εορτής, της Συνάξεως μας, δεν ήταν τυχαία. Εφόσον ο αριθμός 2 επικρατεί, (22/2/22). Παραπέμπει να μην εμμένουμε στην μονάδα, στον εγωισμό, αλλά να σκεφτόμαστε τον άλλον, τον πλησίον, με την Ευαγγελική αρετή της ενσυναίσθησης. Όχι στο εγώ αλλά στο εμείς, αρκεί βέβαια και το εμείς να εμπεριέχει την ευλογία και καθοδήγηση του επισκόπου μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος  κ.κ. Χρυσοστόμου και της Εκκλησίας μας! 

 Εν συνεχεία τα παιδιά του κατηχητικού, οι κατηχήτριες με την συνοδεία κιθάρας, κατέπληξαν ευχάριστα με τα χριστιανικά τραγούδια τα οποία τραγούδησαν. 

  Οι μαθητές του Ωδείου Ι. Μητροπόλεως, του παραρτήματος της Ενορίας μας, έψαλλαν βυζαντινούς  ύμνους, προσφέροντας την δυνατότητα να συνεχιστεί η Ιερά Παράδοση.

    Τέλος το φλουρί κέρδισε παιδί της Χορωδίας, η Ελένη, η επιτροπή πρόσφερε ως δώρο  ξύλινο Σταυρό με βάση.

    Με Ευγνωμοσύνη, δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό, για την ευλογία την οποία επέτρεψε στην ταπεινή Ενορία μας. Με σεβασμό και αγάπη ευχόμαστε υγεία και πνευματική πρόοδο στην ζωή όλων.

Διά το Εκκλησιαστικό συμβούλιο

π. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης

 

Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 07:42

Θαύματα Οσίου Δαυίδ και Οσίου Ιωάννη Ρώσσου...

Γράφτηκε από τον

(Φωτογραφία διαφαίνεται η διάσωση Μονής από Όσιο Δαυίδ και Όσιο Ιάκωβο)

Δεύτερο μεγάλο θαύμα στην Βόρεια Εύβοια. Αφού πρώτα σώθηκε η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ, την δεύτερη ημέρα της μεγάλης φωτιάς, που είχε περικυκλώσει το σημείο ένα νέο δεύτερο μεγάλο θαύμα σημειώθηκε εχθές αργά το βράδυ…

 

Όλοι οι κάτοικοι στο Προκόπι, συμμετείχαν προσευχόμενοι στην προγραμματισμένη λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στην πλατεία του χωριού με σκοπό να εισακουστούν στον Άγιο και να σταματήσει η φωτιά που κατευθυνόταν προς την περιοχή.

 

Ο Άγιος Ιωάννης, έκανε το θαύμα του. Λίγες ώρες αργότερα καταρρακτώδης βροχή άρχισε να πέφτει στην περιοχή με το Προκόπι να παραμένει ασφαλές…  

Οι Κληρικοί της Πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, συμμετέχοντες κατ’ αυτάς σε προγραμματισμένες, κατά τόπους και Αρχιερατικές Περιφέρειες, Ιερατικές Συνάξεις και πληροφορηθέντες από τα Μ.Μ.Ε. τα νέα μέτρα, που, όπως είπαν πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα 5-11-2020 για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εκφράζοντες και τις θέσεις των ευσεβών Χριστιανών μας, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε τυχόν κλείσιμο των Εκκλησιών και στην τέλεση ιερών ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών.

Θλιβόμαστε δε βαθύτατα, διότι σε όσα προαναγγέλλονται, δεν φαίνεται να προβλέπεται, μεταξύ των επιτρεπομένων μετακινήσεων για τα αναγκαία προς τη ζωή, ούτε καν η μετάβαση στους Ιερούς Ναούς για προσκύνημα.

Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι η υγεία του ανθρώπου δεν αφορά μόνον την καλή λειτουργία και ευεξία του σώματος, αλλά και την ψυχική του κατάσταση. Και αυτή η δεύτερη πολύ έχει υποτιμηθεί και δοκιμασθεί τελευταία.

 

Για το Ιερατικό Συνέδριο

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Σελίδα 1 από 12