Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου), γεννήθηκε στο Βασιλικό Χαλκίδος το 1957. Σπούδασε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1981.

 

Το 1979 διορίσθηκε Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ υπηρέτησε και ως λαϊκός Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως από το έτος αυτό έως της χειροτονίας του.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ Φύλλων Χαλκίδος και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος από τον Προκάτοχο και Γέροντά του, μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη) το 1983. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα σε όλη την έκταση της Τοπικής μας Εκκλησίας.

 

Διηκόνησε ιδιαιτέρως τον τομέα της Νεότητος μέσα από την Κατηχητική κίνηση της Ιεράς Μητροπόλεως, τη σχέση με τους μαθητές των Σχολείων, ενώ ιδιαίτερη υπήρξε η μέριμνά του για τους υποψήφιους Κληρικούς, πολλούς από τους οποίους εισήγαγε στην Ιερωσύνη. Ακόμη, καλλιέργησε με ιδιαίτερη φροντίδα και γνήσιο εκκλησιαστικό πνεύμα τον τομέα της Ιεράς Εξομολογήσεως.

 

Το 1988 έλαβε δίπλωμα ειδίκευσης (Master) στον Τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης (γνωστικό αντικείμενο Λειτουργική) της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μητροπολίτης Χαλκίδος εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, ενώ ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό μας την 12η Ιανουαρίου 2002.